Het koopproces

Vastgoed kopen in het zuiden van Spanje verloopt net iets anders dan in Vlaanderen. Het eerste grote verschil is dat waar in Vlaanderen de vastgoedmakelaar optreedt voor de verkoper van een huis, hier in Spanje de makelaar werkt voor de koper. Met andere woorden, wil je vastgoed kopen aan de Costa del Sol dan kies je een makelaar die voor jou op zoek gaat naar het huis of appartement van je dromen. Elke makelaar kan alle panden die te koop zijn aanbieden. Met twee of meerdere makelaars werken heeft dus weinig zin. Ze zouden je toch maar dezelfde panden aanbieden. Eerste opdracht is dus een makelaar zoeken waar je je goed bij voelt en die je het vertrouwen geeft dat hij weet waar hij mee bezig is. Samen gaan we op zoek naar het voor jou ideale pand aan de Costa del Sol.

Op basis van jouw beschrijving (ligging, aantal slaap- en badkamers, budget, …) stellen we jou een aantal panden voor. Op basis van je feedback kunnen we de zoektocht nog verfijnen tot we een zeer precies idee hebben van naar wat je op zoek bent. Vind je zelf ondertussen panden, op het internet bijvoorbeeld, dan mail je ons die gewoon door. Zoals gezegd kunnen wij je eender welk pand dat te koop staat, aanbieden. Eigendommen die je zelf hebt geselecteerd, geven ons dus een beter beeld van waar je precies naar op zoek bent.

Eens we enkele zeer interessante panden hebben geselecteerd, gaan wij steeds op voorhand dit pand bezoeken. Zo zijn we zeker dat wanneer jij de reis naar hier maakt voor een bezoek, je niet voor verrassingen komt te staan en geen kostbare tijd verliest.

Eens het juist eigendom gevonden, wordt er een reserveringscontract getekend. Dit zorgt ervoor dat jouw droomeigendom van de markt wordt genomen zodat de advocaat de tijd heeft om een zogenaamde “due diligence” uit te voeren. De advocaat zal nazien of alles echt in orde is met het pand en er bijvoorbeeld geen bouwovertredingen zijn. In Spanje doet de advocaat eigenlijk het werk van de notaris in Vlaanderen. Vanzelfsprekend kunnen wij jou, indien gewenst, introduceren bij een Nederlandstalige advocaat in Spanje die jouw belangen hier op juridisch vlak kan behartigen.

Indien uit het onderzoek van de advocaat blijkt dat alles in orde is, wordt er een afspraak gemaakt bij de notaris voor het tekenen van de akte.

U bent nu eigenaar van uw eigen vastgoed aan de Costa del Sol!

Aankoopkosten

De koopkosten in Spanje bedragen tussen de 10 % en 13,5 % van de aankoopsom en zijn als volgt onderverdeeld:

  • 1O % IVA (btw) op nieuwbouw en 8 % tot 10 % IVA op herverkoop (afhankelijk van de prijsklasse)
  • 1 % notaris fee
  • 1 % kosten advocaat voor het uitvoeren van de “due diligence”
  • 1,5 % “stamp duty” (belastingen om alle documenten te laten registreren)

Als u een hypothecaire lening afsluit voor de aankoop van uw eigendom bij een Spaanse bank dient u hiervoor 1 % tot 1,5 % kosten voor te rekenen.

Indien gewenst helpen wij u ook graag bij het zoeken naar een geschikt hypothecair krediet.